Снимка: БНТ

Българин откри нова близка екзопланета със скалиста повърхност и я нарече Gliese 486b. Тя е от изключителна важност за науката, тъй като е достатъчно масивна и има точните физически орбитални параметри, които могат да позволят да надникнем в нейната атмосфера.

Това обясни пред БНТ откривателят ѝ д-р Трифон Трифонов - астроном от Института по астрофизика "Макс Планк" в Хайделберг и възпитаник на Физическия факултет на СУ "Климент Охридски". Откритието бе публикувано на 4 март в 21.00 ч. в престижно издание в света.

"Това е крайният продукт от многогодишна работа в тази насока. Наблюдаваме много звезди около Слънцето, т.нар. червени джуджета и търсим планети около тях, но това съвсем не е лека задача. Изисква се много време да се построят инструментите и да се инсталират телескопите, после да се наблюдават звездите и в един момент стигаме до деня като днешния, в който вече гордо можем да покажем на света какво сме открили. Това няма да е нито първата, нито последната планета, която откриваме", сподели д-р Трифон Трифонов.

Коментари Напиши коментар

38

Милен Илиев Минков

преди 3 месеца

Уважаеми дами и господаГоспожа Валерия *** има българско гражданство,...Колкото- бабичка, от- Сйрйя, със- починала- съпруг, българин,....

37

Анонимен

преди 3 месеца

Маи има и други с име глисе но друг номер

36

Анонимен

преди 3 месеца

До АнонименТова го обясних по-долу вече за другите сто човека, които попитаха. Накратко: има система за именуване, а не си е измислил той името, както предполага заглавието на статията, което даже няма смисъл, защото има стотици Глизета.