Снимка: Youtube

Американското космическо управление НАСА публикува зрелищно видео на роувъра си "Пърсивиърънс", направено по време на опасното му кацане на Марс.

Видеото разкрива кадри, направени от няколко камери, разположени на различни места по "Пърсивиърънс" и трае малко повече от три минути.

На един от кадрите се вижда как след навлизане в марсианската атмосфера, се разтваря свръхзвуковият парашут на роувъра, на втори от камера, разположена под него, се вижда приближаващата се марсианска повърхност, а други две камери показват как роувърът малко по-малко стъпва на терена.

В момента марсоходът може да се придвижва само до места, които е огледал с камерите си, но хеликоптерчето ще му помогне да стига по-надалече. За първи път "Пърсивиърънс" ще събере образци от почвата, които ще бъдат върнати на Земята от друга мисия.

Марсоходът кацна в кратера Йезеро, където се смята, че е имало езеро в миналото. Ако там е имало вода, което значи че е възможно да е имало живот, в земните лаборатории това ще се открие много по-лесно.

Апаратът на НАСА носи още едно интересно устройство - синтезатор на кислород. Той трябва да създаде газ за дишане от атмосферата, съставена главно от въглероден двуокис. При успех това би означавало, че астронавтите няма да носят със себе си кислород, когато извършат планираното кацане около 2035 г.

 

Коментари Напиши коментар

176

Щерю

преди 7 месеца

Отишли американците на Марс, дошли марсианците и земляните ги заговорили:- Идвали ли са други хора от земята тука?- Абе идваха едни, ама се чуваше само майката, вратата, майката, майката и вратата и си отлетяха!

175

Анонимен

преди 7 месеца

Глупости!Там отдавна се разхожда въоръжен с уникални безаналогови хиперзвукови ракети руски марсоход и не е забелязал никакви кацания на някакв американски марсоход. Иначе веднага щеше да го гръмне. Значи американците лъжат.

174

Анонимен

преди 7 месеца

Сега ще дойде някой нов вирус от Марс.