Снимка: БГНЕС

Учени от САЩ са на мнение, че COVID-19 може да увреди мозъка, без дори да проникне в него.

Изследването е обхванало 19 жертви на коронавируса, съобщава Ройтерс. Учените са изследвали тъкани от зони, за които се смята, че са много податливи на вируса - обонянието и мозъчния ствол, който контролира дишането и сърдечния ритъм.

При 14 пациенти едната или двете зони са били с увредени кръвоносни съдове, някои запушени, а други пропускливи. Пропускливите зони са били обкръжени от възпаление като реакцията на имунната система. Специалистите обаче не са установили признаци за самия вирус.

"Бяхме напълно изненадани", коментира д-р Авиндра Натат от националния институт по неврологични заболявания и инсулт, един от авторите на изследването, публикувано в "New England Journal of Medicine".

Наблюдаваното увреждане се свързва по-скоро с инсулт и невровъзпалителни болести.

"Засега резултатите ни показват, че увреждането може да не е причинено от това, че вирусът SARS-CoV-2 пряко е заразил мозъка. Планираме да изследваме как Ковид-19 уврежда мозъчните кръвоносни съдове и дали това води до някакви краткотрайни или дълготрайни симптоми", пише още в изследването.

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 6 месеца

(ОК)учени:COVID уврежда мозъка от стотоци километри разстояние ,преди да стигне в мозъка,даже и при липса на такъв!!!Абе братя зомбита,тия вече откровено се гаврят с нас,а ние продължаваме със зомбирането,вместо да ги изхвърлим от всякакви учреждени и се върнем към предишния си начин на живот!!!Иначе,ще го духаме,докато ни издухват!Вината си е само в нашето безмозъчие,защото не виждаме гредата,която направо са ни навряли в очите!!!

46

Я па я..!

преди 6 месеца

Още по лошо е. Ковида уврежда мозъка на някои, без изобщо да са се срещали с вируса и даже гласуват за БСП.

45

Факт

преди 6 месеца

Според мен прекъсва връзката между човека и Бога, ангела закрилник и светците...