Снимка: БГНЕС

Учени от Хонконгския университет за наука и технологии заявиха, че са разработили ултратънък полимерен нанофилм, който ще послужи като прототип на маска за лице с 99% ефективен филтър за вируси, бактерии и частици, предава Радио Китай.

Полимерната наномембрана е не само 25 пъти по-здрава от неръждаемата стомана със същата маса, но е и изключително прозрачна, газопропусклива и водоустойчива. Това я прави много подходящо устройство за медицинска защита, заявиха от университета.

Според експертите, макар че обикновените непрозрачни хирургически маски могат да предпазят потребителите от инфекция, те не са удобни за хората с увреден слух, които общуват чрез четене на устните и езика на лицето.

"Този нов материал има голям потенциал, но заради пандемията се фокусирахме в превръщането му в маска за лице, която е не само прозрачна и дишаща, но и високоефективна срещу вируси и бактерии", каза Гао Пин, професор от университета. "Той е идеален и за различни биомедицински приложения, например ново поколение превръзки за рани, които не изискват ежедневна подмяна и позволяват директното използване на лекарството".

Гао Пин добави, че този вид нова превръзка действа като временна кожа за жертвите на изгаряния тъй като е водоустойчива и няма опасност да се намокри раната.

Освен в медицината, нанофилмът може да се използва като нановибрационен високоговорител с по-висока разделителна способност на аудио изхода на електронни уреди или като ултратънка батерия и кондензатор с висока енергийна плътност.

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 1 година

А може ли да се пере?И сега остава да кажат, че ще струва само 5 лева, и веднага отивам да си я купя!!!

12

Деян Йотов

преди 1 година

БНР - В тая стара кръчма Изпълнители: дует Кожухарови (Тодор и Донка Кожухарови) Участници: Деян Йотов, Цветан Янков, Симона Панчева, Добрин Йотов, Силвия Великова, Ивайло Василев, Васко Михайлов, Николай Петров, Георги Марков, Лъчезар Вълев 2: В тая стара кръчма, на тая стара маса. Седяхме ние двама с тебе, чак до сутринта. Ти ми галеше косите и ми вземаше парите, чак до сутринта. Ти ми галеше косите и целуваше устните, чак до сутринта. - В тая тъмна стая, в тая стара спалня, лежахме ние двама с тебе, чак до сутринта. В тая тъмна стая, в тая стара, стара спалня, лежахме ние двама с тебе, чак

11

Анонимен

преди 1 година

Другарката Нинова новите маски ли чака, за да отиде доброволка или вече няма будали да и се хващат на лъжите?