`
Снимка: архив, БГНЕС

Коронавирусът „удари“ плановете на НАСА за връщане на астронавти на Луната до 2024 г., след като директорът на управлението Джим Брайдънстайн обяви временното затваряне на две производствени съоръжения, съобщи Ройтерс.

Решението е взето, защото служител е дал положителна проба за коронавируса.

Временно се затварят космическият център „Стенис“ в Мисисипи и монтажният център „Мишуд“ в Ню Орлиънс, предаде БНР.

„Осъзнаваме, че решението ни ще повлияе върху бъдещите мисии на НАСА, но екипът ни се опитва да анализирала цялостната картина и да сведе рисковете до минимум, тъй като приоритет за нас са здравето и безопасността на служителите“, пише в изявлението, направено от Джим Брайдънстайн, без да се уточнява времето, през което центровете ще останат затворени.

 Затварянето на центрове се явява поредна спънка в работата на НАСА над следващото поколение ракети-носители „Спейс Лонч Систъм“ и пилотирания кораб „Орион“, предназначени за мисии до Луната и Марс с участието на хора.

Преустановяването на работата над ракетната система заради пандемията „хваща“ инженерите в процес на подготовка за наземни тестове на двигателите, планирани за лятото.

 Затварянето на центровете е особено „болезнен удар“ върху ускорения график на НАСА да върне астронавти на Луната до 2024 г. - важна стъпка в бъдещото изследване на Марс от хора по програмата „Артемида“ - наследник на шестте мисии „Аполо“.

 

Коментари Напиши коментар

12

до 11

преди 2 седмици

А ти дрОгарю си стой на село и не чети нищо...

11

Анонимен

преди 2 седмици

До Да бе!

Ахъ. Даже и на Юпитер са. И даже отатъка него.

10

Да бе!

преди 2 седмици

Янките са на Марс още от 1978 г., а от 1987г там имат научна и военна база. През 2015 г. в базата им на Марс се настаниха и час от флотилията на Третия райх, която иначе пребивава в Ню Швабия ленд /Северна Антарктида/ Правнучката на президента Дуайт Айзенхауер от 2006 г. до 2008 г. бе в научната база на Марс, а координаторът за космическата дейност на NASA с Белия дом Хенри Дийкън / истинското му име е Артур Нойман -от немска фамилия/ бе пребит за издаване на тайни и сега е в инвалидна количка.