Снимка: Pixabay
fallback

Международен екип от археолози за пръв път попадна на конусообразни "шапки", които са били носени от древните египтяни, съобщи Сайънс нюз.

Рисунки на тези детайли от облеклото се срещат в артефакти, които датират отпреди около 3500 години, но досега подобни конуси не бяха намерени. Някои учени смятаха, че всъщност конусообразни шапки не е имало, а са присъствали единствено в художествени изображения.

Специалистите открили остатъци от "шапки" върху скелетите на двама души в могили, разположени сред руините на древноегипетския град Амарна. Градът бил построен при управлението на фараон Ехнатон и просъществувал от 1346 г. до 1332 г. пр. Христа, когато бил напуснат от жителите му. Един от конусите принадлежал на жена на около 20-годишна възраст, а другият - на 15-20-годишен човек с неустановен пол, пише БТА.

Било констатирано, че "шапките" са кухи и направени от пчелен восък. Макар някои учени да предполагаха, че конусите са съдържали мас или ароматизиран с дървесна смола восък, не бяха открити следи от мас, а ако е имало ароматни вещества, те отдавна са се изпарили.

Конусите вероятно са имали ритуално значение - в съответствие с вярванията на древните египтяни са помагали на мъртъвците в задгробния живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

1

преди 4 години

Това съвсем не е необичайно. Според привърженици на НЛО и контакт с извънземни, подобни шапки са носили жреци контактьори, а самите шапки са антени. Описани са в литературата, пр. "Ние от Космоса", изд. 1979 г. Споменава се и фараонът Етнахон, а тъкмо за него има предположения, че е извънземен. Въвежда монорелигия за един бог Слънце. Не е открита мумията му, нито други артефакти след смърта му, сякаш е изчезнал.

34

Анонимен

преди 4 години

"15-20-годишен човек с неустановен пол"Бил е ***! Те за туй е паднала египедската цивилизация.

33

Анонимен

преди 4 години

Открили на бай Хеопс шапката, даже му я накривили.

fallback