Снимка: Pixabay
fallback

Периодичните "гмуркания" на сондата на НАСА "Мейвън" в атмосферата на Марс са позволили на учените да съставят пълната карта на движението на ветровете на Червената планета, съобщи сп. "Сайънс".

Oще по темата

Картата не само потвърди съществуващите компютърни модели, описващи атмосферата на Марс, но и допринесе за някои неочаквани открития. Оказа се, че неравностите на повърхността на планетата създават необичайно мощни вълни в атмосферата, които достигат до горните й слоеве. Подобни колебания , орографичните вълни, съществуват и на Земята, но никога не се е предполагало, че те могат да достигнат височина от 280 километра, както е на Марс, пише БТА.

Целият марсиански въздух е изчезнал в космоса

Сондата "Мейвън" беше изстреляна през месец ноември 2013 година за изучаване на структурата и поведението на атмосферата на Марс. Тя трябваше да установи причините за това защо почти целият марсиански въздух, а също така и водите на океаните са се изпарили в космоса.

През 2014 година сондата достигна до Червената планета и започна да осъществява поредица от "гмуркания" в атмосферата й. По този начин бяха открити необичайни полярни сияния в горните й слоеве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

-*извънземен

преди 4 години

Човечеството май сме повече от онези 80% на професора. Абе пратете роботи по планетите, дайте им да строят, да изследват, да работят дистанционно за вас. За какво е тоя зор да се пращат хора на сигурна гибел - май само за тв реалитита.

15

чичо Пей

преди 4 години

Устновено е, че след около 4 млр.години животът на земята ще бъде преустановен.Това притеснително ли е за днешната цивилизация?Едва ли.Притеснителното е ,че днешната цивилизация със своята организация на живот значително ще съкрати този срок.На мен не ми пука защото аз съм почти пред вратите на рая.От там ще мога да наблюдавам вездесъщата суета на земното население и неговата неуспорима обреченост.Надявам се това да продължи 4 млр. години.Какъв кеф нали?

14

Анонимен

преди 4 години

Пѝвле, какви бръщолевици плямпаш пак - хем цялият марсиянски въздух е изчезнал в космоса, хем някаква сонда се гмурка в него, че и ветрове засича. Дай да уточним кое е вярното?

fallback