Снимка: Reuters
fallback

Костите на едър морски хищник, живял преди 150 милиона години, бяха открити в царевични ниви в Полша, съобщи в. "Мейл он сънди", цитирана от БТА.

Oще по темата

Костите са от плиозавър, всяващо ужас създание, живяло през юрския период. Плиозаврите достигали дължина над 9 метра и тежали по няколко тона. Тези морски хищници били сред най-едрите създания по онова време. Срещали са се в моретата в Европа и Южна Америка и са се хранили с всичко живо, което се изпречвало на пътя им. За това свидетелстват откритите на обекта кости от гигантски костенурки и едри 6-метрови прародители на крокодила.

През юрския период въпросният район на днешната територия на Югоизточна Полша е бил архипелаг от тропически острови, заобиколени от плитко море.

"В такава среда са живели морските влечуги, на чиито фосили се натъкнахме - заяви палеонтологът Даниел Тиборовски от Музея за Земята на Полската академия на науките. - Те имали големи черепи и масивни челюсти с едри остри зъби. Крайниците им били с форма на перки."

Учените отбелязаха, че костите са сходни с откритите в глинената формация Кимеридж във Великобритания и на архипелага Шпицберген в Северния ледовит океан.

Освен костите от плиозавър, палеонтолозите попаднали също на кости от други животински видове от същата епоха, включително от плезиозаври - "братовчеди" на плиозаврите, гигантски костенурки и предтечи на днешните крокодили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 4 години

До 3Къде в Библията ти, която е съставена от преписи на отеводи на преразкази на притчи, събрана от разни дъртаци, за да утвърдят властта си, като си приемали, отхвърляли и изменяли каквото им кефне, е ясно посочена датата и прочие?

8

Анонимен

преди 4 години

До ИхтисЗначи, коатите са оставени там от Бог?Ок! Защо това да е тест за вярата?

7

Анонимен

преди 4 години

Къф па го дири там, поз плуентуузавър у тоз кукуруз?

fallback