Снимка: Reuters
fallback

Озоновата дупка в близост до Южния полюс тази година е по-малка, отколкото когато е открита, но това се дължи по-скоро на капризното антарктическо време, отколкото на усилията да се намали замърсяването, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на НАСА.

Oще по темата

Тази есен средният размер на дупката в защитния озонов слой на Земята е 9,3 милиона квадратни километра - по-малък, отколкото при откриването й през 1985 г., допълва БТА.

За сравнение - дупката беше най-голяма през 2006 г. - 26,6 милиона квадратни километра.

"Това е наистина добра новина - повече озон над полукълбото, по-малко ултравиолетова радиация на повърхността", казва Пол Нюман от НАСА.

Озоновият слой защитава живота на Земята от вредната слънчева радиация, но хлорни съединения, които могат да се запазят във въздуха 100 години, го разяждат, създавайки изтъняване и дупка над южното полукълбо.

Дупката достига максимума си през септември и октомври, преди да изчезне към края на декември и да се появи отново през пролетта в южното полукълбо.

Протоколът от Монреал от 1987 г., подписан от всички държави в света, забрани много от хлорните съединения, използвани в хладилниците и аерозолите. Забраната доведе до смаляване на озоновата дупка, но тазгодишното й рекордно свиване не е плод на тези усилия, отбелязва Нюман.

"Това е просто каприз на времето", казва Брайън Тун, специалист по атмосферни науки от университета на Колорадо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Додо

преди 4 години

А леда на Антарктида се удебелява всяка година от 5 години насам! Усещате ли, как тъничко смениха от global warming на climate change?

22

Анонимен

преди 4 години

Недейте така ве! Сега либерастичните *** как ще правят милиарди за фалшивото им глобално затопляне и озонова дупка.

21

Анонимен

преди 4 години

Кога свари бе , нали изписахте тонове коментари , в които се твърдеше,че трябват векове ,за да се смали поне малко- ей, това фейка за нищо го нямате

fallback