Снимка: Pixabay
fallback

Американското космическо ведомство възнамерява да възобнови пилотираните си полети до Международната космическа станция /МКС/ в първата половина на 2020 година, съобщиха световните агенции.

Oще по темата
Те цитират изявление на ръководителя на НАСА Джеймс Брайденстайн, направено по време на посещение на предприятие на американската компания "Спейс екс" в град Хоторн, щата Калифорния.

"Уверени сме в това, че през първата половина на следващата година ще бъдем готови да изстреляме американски астронавти на американски ракети към МКС", заяви Брайденстайн. Той изтъкна, че приоритет на космическото ведомство е "изстрелването на американски астронавти на американски кораби от американска земя".

Ръководителят на НАСА предвижда в близките месеци оборудването да бъде доставено на космическата площадка в Кейп Канаверал в щата Флорида.

НАСА прекрати собствените си пилотирани полети през 2011 година след приключването на програмата на космическите совалки. Оттогава американските космонавти се отправят до Международната космическа станция с руските космически кораби "Союз". Договорът на НАСА с "Роскосмос" изтича през 2019 година.

Понастоящем в САЩ частни компании разработват два космически кораба - "Старлайнер" на "Боинг" и "Пилотиран Дракон" на "Спейс екс", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Инж

преди 4 години

Явно "овчия мозък" се е засегнал... НАСА правеше конкурси с парични стимули. Частния бизнес правеше проекти - Мъск, Боинг и други. Държавата стои и зад компании като Епъл, Майкрософт, Адобе. Не непремено с финансиране. Ползва събираните от тях данни и не ги закача за монополното им положение на пазара. Мъск не е любимец на някой сенатор или президент. Неговата компания се бори наравно с други и печели поръчката от НАСА за превоз на товари до МКС. Това са държавни пари, но не и фирмата.

42

Да припомня...

преди 4 години

Когато работеше програмата "Шатъл" на совалките за многократно използване САЩ ПРИКРИВАХА две трети от разходите направени за подготовката и тестовете на совалката за следващия и полет ,според признания на НАСА . Руснаците го усетиха веднага след първия полет на "Буран" и го тикнаха в хангара, Но американците упорито продължиха до 2011г. Като резултатите бяха жестоки. - 2 совалки се взривиха , 14 загинали американски астронавти...Колко ли от реалните разходи на Мъск се крият СЕГА ? И до кога?

41

Анонимен

преди 4 години

До 37:Абе наивник,нима си мислиш,че Мъск е "частния бизнес"?Да ти миневало случайно през ума,че след провала със "совалките",американците решиха да прехвърлят държавния си срам,върху частния и си създадоха един такъв "частник",дето работи не само с държавни инвестиции,но и създадените и функциониращи държавни научни институции!Дето се казва,ако "Мъск" сполучи,"ура,Америка",ако се провали,е това е само една частна фирма.

fallback