Снимка: Pixabay
fallback

Повишаването на средните глобални температури с 2 градуса Целзий в сравнение с тези през доиндустриалната епоха ще доведе до опасни и продължителни горещини, суша и проливни дъждове, съобщи Физ.орг.

Oще по темата

Годината на страшния съд – през 2050 климатът ще ни надвие

Продължителните екстремни климатични условия могат да предизвикат масова гибел на хора. До този извод стигнали учени от Хумболтовия университет в Берлин, пише БТА.

По думите им, глобалното затопляне ще доведе до промени в летните температури, като при това екстремните климатични условия ще станат по-устойчиви. Дори малко увеличаване на продължителността им ще има разрушителни последствия за здравето на хората, производството на хранителни продукти, биоразнообразието и икономическия растеж.

Климатичните модели прогнозират постоянно отслабване на лятната атмосферна циркулация, съпроводено с покачване на температурите. В резултат в определени райони ще има влажен и топъл климат за по-дълго време. Вероятността от екстремни климатични условия ще се увеличи със средно 4 процента. Най-уязвими ще са райони в Северна

Америка, Централна Европа и Северна Азия. В централната част на Северна Америка вероятността от суша с продължителност повече от 14 дни ще нарасне с 10 процента.

Известно е, че големите горещини в Европа през 2018 г. доведоха до намаляване на добива на пшеница в Германия с 15 процента. Същевременно в САЩ последните 12 месеца са най-влажните в историята на наблюденията.

Понастоящем се реализира сценарий, свързан с покачване на температурите с 3 градуса Целзий в сравнение с тези през доиндустриалната епоха. Ако през следващите няколко години парниковите емисии не бъдат максимално ограничени, този сценарий ще се окаже неизбежен.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. задължава страните да ограничат повишаването на температурите до 2 или 1,5 градуса Целзий в сравнение с тези през доиндустриалната епоха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Екофашист

преди 4 години

Нибиру иде! Ще се спасят само ***.

44

Човеколюбец

преди 4 години

Алутисти спрете да пишете как ще е добре човечеството да измре.В крайна сметка след 400 млн години земята ще е едно ужасно място със или без наша намеса.А и никой не прави проблем на лишеите които ронят скалите и причиняват вулканична активност, но се оплакват от това че ние затопляме планетата.

43

Индиго

преди 4 години

Има два вида "хора" едните са маймуни с големи мозъци другите са хораВиновни за лошотията по земята са главно маймуните с големите мозъциЗащо ви Трябваха големи мозъци а ?Можеше и до днес да сте маймуни с малкиМозъци да ходите голи без да се срамуватеДа скачате от дърво на дърво иДА НЯМАТЕ ПОЗНАНИЕщяхте да сте съвършени и щастливи маймуни

fallback