Снимка: архив Reuters
fallback

Във връзка с резултатите от изследванията за източниците на произхода на изотопа рутений-106 през септември 2017 година, публикувани в американското научно списание „Proceedings of the National Academy of sciences of the USA“ (PNAS), "Росатом" посочва, че отчетът не съдържа нова информация.

Представеният отчет от PNAS не съдържа нови изводи и хипотези, касаещи произхода на изотопа рутений-106 през 2017 година. Цитираните в този доклад данни на практика не се различават от използваните по-рано от редица експерти и от специалната Международна независима научна комисия, съставена от учени от Франция, Финландия, Швеция, Германия, Норвегия, Великобритания и Русия, която също не установи връзка между появата на рутений-106 и дейността на руските предприятия от атомния отрасъл.

Отчетът на PNAS е основан на хипотези, но в същото време авторите посочват Федералното държавно унитарно предприятие „Производствено обединение „Маяк“ (ФГУП „ПО „Маяк“), подчертавайки че то трябва да се разглежда като вероятен източник на изтичането.

Oще по темата

Тази версия е разглеждана неведнъж от специалистите и учените. Фактът, че ФГУП „ПО „Маяк“ не се свързва с произхода на изтичането, е потвърден от редица външни и вътрешни проверки, извършени от органи за регулация, външни експерти и комисии, посочва "Росатом" в своя позиция.

Специалистите от ФГУП "ПО "Маяк" коментираха преди време и „цериевата версия“ за произхода на рутения. Дейностите по производството на източник на основата на церий-144 при никакви обстоятелства не биха могли да доведат до изтичане на повишено количество рутений-106, уверява "Росатом". От август до ноември 2017 година дейностите по производство на източник на церий-144 се провеждат само с концентрат от редкоземлени елементи, в който рутений-106 би могъл да присъства единствено в „следови“ количества.

Всички образували се в предварителния етап течни разтвори, съдържащи също така изотопи на рутения, още през юли 2017 година са изпратени за съхранение в специално хранилище.

Припомняме, че екип от учени публикува в научния журнал Proceedings of the National Academy of Sciences (PANS) изследване, в което те проследяват замърсяването с рудений-106 до руското предприятие. Инцидентът е от 2017 г., когато италиански учени забелязват рязко увеличаване на радиоактивния елемент в атмосферата. Според анализ на учени от няколко страни, източникът на замърсяването се намира в Русия, в района на Южен Урал. Руските власти съобщиха, че не се наблюдава рязко увеличаване на рудений-106 в атмосферата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 4 години

Чернобил та чернобил... Хората проведоха ХИЛЯДИ атмосферни ядрени опита, вие за Чернобил говорите... Колко да сте по - неуки от неуки ромчета? Уж не може да сте по - неуки, а ето, че сте ;)))

46

Д-р Исня

преди 4 години

Всичко е ясно, никой не е виновен. Замърсяването е птросто мал шанс.

45

тавариш Дятлов

преди 4 години

Само 3.6 рентгена

fallback