Снимка: Pixabay

Учени от Станфордския университет стимулираха няколко неврона у мишки и ги накараха да имат халюцинации, съобщи "Сайънс алърт". Това навежда на мисълта, че у бозайниците съществува неизвестен засега механизъм, който предотвратява появата на лъжливи възприятия в отговор на шум, т.е. случайната активност на нервни клетки.

Още по темата

Терминатор все по-близо – измислиха течен магнит

В рамките на изследването невробиолозите вкарали два гена в нервни клетки на зрителната кора. Единият от гените кодирал протеин, който активирал неврон при всяко попадане на инфрачервен импулс върху клетката. Другият участвал в синтеза на протеина, излъчващ зелена светлина при активирането на неврона. След това част от черепа над зрителната кора била отстранена и заменена с прозрачна материя.

Зрението на гризачите било стимулирано с изображения на хоризонтална или вертикална линия на бял фон. При това специалистите установили кои неврони се активират, предаде БТА.

Впоследствие мишките били обучени да пият вода, когато на екрана се появи вертикална линия. Но при значително намаляване на контраста на изображението те преставали да различават линиите и да пият. С помощта на специално устройство невроните, които отговарят за възприемането на вертикалната линия, били активирани посредством инфрачервена светлина и мишките отново започнали да пият вода дори ако липсвало самото изображение.

Оказало се, че за да може у мишките да се формират лъжливи възприятия, че виждат линия, е нужно да се активират 20 неврона. Тъй като човешкият мозък включва 20 милиарда неврона, е неясно по какъв начин се поддава на халюцинации в резултат на случайната активност на много нервни клетки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase