Снимки: Reuters
fallback

Една малка крачка за науката, но потенциален огромен скок за човечеството – това е новото откритие на испански учени, което предполага, че замразена сперма, изпратена в Космоса, все още е годна за употреба.

Проучването, което бе представено на форума European Society of Human Reproduction and Embryology във Виена, поставя малка проба в състояние на микрогравитация, където тя изглежда безтегловна, тъй като гравитационните сили й действат изключително слабо.

След това пробите се анализират за концентрация, подвижност, жизненост, морфология и ДНК фрагментация. Изследователите открили, че почти няма разлика между контролният сперматозоид на Земята и сперматозоидите, които са били изложени на микрогравитация.

Учените транспортират проби в малък тренировъчен самолет, като ги излагат на почти нулева гравитация само за няколко секунди. Те използват замразена сперма, защото радиацията може да промени състава на прясната.
Д-р Монсерат Боада от Dexeus Women's Health в Барселона, която представи резултатите, подчерта, че проучването е само предварително и ще изисква по-нататъшна работа. Учените тепърва ще излагат проби на микрогравитация за по-дълго време, а след време ще заменят замразената с прясна сперма, за да видят какъв е ефекта.

"Не е нелогично да започнем да си мислим за възпроизвеждане извън границите на Земята“, казва тя. Но има поредица от пречки, които стоят между човечеството и поколение, родено в Космоса. С течение на времето костите на астронавтите изтъняват, мускулите – атрофират, губят и кръвен обем. Космическите пътувания също могат да увеличат вероятността от рак.

По-стари изследвания показват, че радиацията от космически лъчи може да има дълготрайни ефекти върху мозъка, засягайки ученето, паметта и психичното здраве. Проучване по-рано тази година установи, че колкото по-дълго астронавтите са в Космоса, толкова по-вероятно е да заболеят от херпес и варицела.

Ала много частни компании вече все по-често говорят за бъдещи човешки колонии в Космоса, превръщайки  идеята от научна фантастика в реалност. Илон Мъск има желание да колонизира Марс до 2022 година, а през 2013 г. холандската компания Mars One започна да събира своята колония, която да изпрати на Червената планета, но банкрутира в началото на тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 4 години

Най-много да кацнат нейде на дедовия.

25

Анонимен

преди 4 години

в радиация по страшна от Чернобил ще се възпроизвеждат само мутантите. Никой никъде няма да ходи това са глупости за баба.

24

Анонимен

преди 4 години

Вървете и там. Не стига, че вече тук навсякъде е оцвъкано вече, ами и там.

fallback