Снимка: Pixabay
fallback

Канабисът от хилядолетия се отглежда като култура, но историческите факти, че се и използвал и за забавление до скоро бяха оскъдни. До днес, когато след дълго изследване на гробница в Китай стана ясно, че преди 2500 години хората са използвали канабиса по най-популярния начин днес - за да се напушват.

Това са първите ясни сведения, че хората са използвали канабиса за неговите психоактивни качества.
Учени от Китай и Германия изследват дървени фрагменти и изгорели камъни от съдове в гробницата и откриват голямо количество  тетрахидроканабинол (ТНС), най-мощният психоактивен агент в растението, както и точният химичен подпис на канабиса.

Според авторите на изследването, публикувано в Science Advances, предполагат, че веществото се е използвало най-вече в погребални церемонии, за да се свържат хората с божественото или с духа на мъртвите.

Но преди 2500 години, хората не са пушили марихуаната по начина, по който го правят сега, тъй като лулата още не е била изобретена. Вместо това, тя се изгаря подобно на тамян в затворено пространство и се вдишват парите.
Дълго време бе загадка, кога сортовете канабис с по-високи нива на психоактивни съединения са били открити от хората и кога те са започнали да ги използват. За да се произвежда масло и влакна, канабисовите растения са били отглеждани в Източна Азия най-малко 4000 години преди Христа, но както повечето диви популации, те имат ниски нива на THC.

Много учени предполагат, че пушенето на канабис е започнало в степите на древна Централна Азия, но техните аргументи се основават единствено на кратък текст от гръцкия историк Херодот, написан пред последното хилядолетие преди Христа.

"Да намериш доказателство за използването на канабис в древността е като да търсиш игла в купа сено тъй като веществата трудно се запазват в дългосрочен план “, казват експертите пред CNN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Григориева

преди 4 години

Канабиса трябва да го разрешат. Полезен е за очите и за полова свежест. Удължава половия акт с много. Придава блясък на косата и качество на живота.

15

Анонимен

преди 4 години

Решава някой и ми забранва ... ко? И от какъв зор? Какво му пречи на него?

14

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 10Ти си не особено бързо развиващ се, но както и да е...

fallback