Снимка: Reuters
fallback

Учени от университета в Болоня разчетоха клинопис, който изяснява съдбата на изчезнал древен асирийски град, съобщава сайтът Юрикалърт.

Oще по темата

Дешифрираният текст е от времето на асирийския цар Саргон Втори, който е управлявал от 795 до 722 година пр. н.е. Клинописното писмо описва завоюването на град Керкемиш и плановете за превръщането му в нова столица, пише БТА.

Италианските изследователи са разчели текста от три глинени цилиндъра, открити през 2015 година в руините на  Керкемиш, разположен на границата между днешна Турция и Сирия, на река Ефрат.

Клинописът разказвал за предателството на хетския крал Пириси, благодарение на което Саргон Втори завзел град Керкемиш. Пириси бил изпратен в изгнание, а неговата войска преминала на страната на завоевателя.

Новият владетел възстановил иригационната система на града и засадил градини. Това издавало намерението на Саргон Втори да направи от Керкемиш новата столица на Асирия. Но царят починал по време на поход и плановете му не могли да бъдат осъществени.

Наследниците на Саргон нехаели за красивия град и той скоро изпаднал в упадък. В края на VII век Керкемиш бил разрушен от вавилонците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 20Не "историците от Кремъл ще спомогнат", а руските историци. Те са работили много по този въпрос. Случайно да си чувал името Лев Гумильов? Велик руски тюрколог, син на Анна Ахматова, страдалец, прекарал дълги години в ГУЛАГ. Чети, момче!

21

Проф.БожидарДимитров

преди 5 години

Семити, сър! Грозни, черни, космати, уродливи, гнусни и смрадливи като оригинални гърци.

20

СПАРТАК

преди 5 години

Лошото е че тия муургави гръцки прародители са пропълзяли насам и са окупирали и владеят и досега северното беломорие, което си е наше, българотракийско

fallback