Снимка: Flickr

Учените, разработващи нанотехнология са на път да направят нов пробив – да дарят човечеството със "супер зрение“.

В лабораторията на Университетът за наука и технология в Китай, в очите на няколко мишки са били поставени наночастици, които позволили на гризачите да виждат в тъмното и да засичат по-широк спектър от цветове и дори инфрачервени лъчи през деня.

"Можем да помогнем на хората да се ориентират в пълна тъмнина, без да са им нужни специални очила“, обяснява ръководителят на разследването доктор Тан Хуе.

По думите му, тази техника може да помогне и на хората, които страдат от далтонизъм или не могат да приемат червения цвят.

Цветовете, които виждаме са малка част от целият електромагнитен спектър, който включва инфрачервено и ултравиолетово. Всъщност, ние виждаме само вълните, които формират дъгата, но не и тези, по-дълги или по-къси от тях. А те са навсякъде около нас.

Както мишките, така и ние имаме поредица от клетки, които абсорбират вълните, превръщат ги електрически импулси и ги изпращат към мозъка. Но те са неспособни да обработват дълги сигнали, като инфрачервените например.

Наночастиците, които учените използват, се прикрепят точно към тези клетки и разширяват спектъра им на прием.

Преди да проведат поредица от тестове, експертите инжектират очите на мишките с тези наночастици. После насочват инфрачервен лазер към гризачите и зеницата им се свива, доказвайки, че животното вижда светлина.

Други тестове показали, че мишките могат да виждат инфрачервените лъчи дори и посред бял ден. Тяхното "супер зрение“ траело близо месец и протекло без почти никакви странични ефекти. 

Сега доктор Тан Хуе и екипът му ще проведат поредица изследвания върху влиянието на наночастиците върху зрението на примати, а след това и върху хора. Според учена, съвсем скоро тази технология ще може да се използва от военните и от охранителите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase