Снимки: Reuters

Ако някога сте се интересували от времето на Марс, то сондата InSight всекидневно може да ви осведомява какви ще са атмосферните условия на Червената планета.

Още по темата

От днес роботът всеки ден ще изпраща информация на Земята, която ще включва измервания на температурата на Марс, атмосферното налягане и скоростта на вятъра.

Сега на Червената планета е зима, така че най-високата температура е – 16 градуса, а най-ниската е -94 градуса. Температурните разлики, които горката сонда трябва да търпи са наистина големи. А поривът на вятъра? Близо 60 км/ч.

Сензорите на  InSight са предимство, което другите роботи изпратени на Червената планета нямат. Те записват данните за времето всяка секунда и изключително бързо ги пращат към Земята.

Той ще работи на Марс около 2 години, така че учените за първи път ще придобият знание за сезонните промени на планетата.

InSight също така ще трябва да засече и сеизмичната активност на своя нов дом.

"Прашните дяволи“ са пясъчни бури, които често вилнеят на Марс и оставят слeди по планетата. InSight се намира в зоната, където те са най-силни, което ще му помогне да ги изследва изключително добре.

Именно такава пясъчна буря сложи край на живота на марсохода "Опортюнити".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase