Снимка: Pixabay
fallback

Докато учените използват телескопа "Хъбъл“ за да наблюдават белите джуджета в клъстъра NGC 672, случайно попадат на нещо друго, което е още по-впечатляващо. Те откриват нова галактика, която обаче се оказва толкова стара, колкото Вселената.

Въпреки че е и изненадващо близо до нас, само на 30 милиона светлинни години, малката галактика е толкова тъмна, че никой до сега не я е забелязал.

Учените я наричат "жив фосил“ и според тях, скупчилите се в нея звезди, ще хвърлят повече светлина върху възникването на Космоса.

"Хъбъл“ имал задачата да заснеме белите джуджета, които да помогнат на астрономите да определят възрастта на клъстъра  NGC 672, но улавя други звезди на ръба на територията, която изследва. Първоначално учените мислят, че те са част от клъстъра, но по-късно осъзнават, че са на светлинни години от него.

Малката, но дълга галактика, е кръстена Bedin 1. В най-голямата си част е широка едва 3000 светлинни години, което я прави само фракция от размера на Млечния път. Подобни мрачни и малки галактики не са рядкост. Учените са открили близо 36 такива, 22 от които са сателитни галактики на Млечния път, тоест, обикалят около него.

Но Bedin 1 е различна по много начини – тя е на 13 милиона години, което я прави почти набор на самия Космос и е невероятно изолирана – намира се на 2 милиона светлинни години от най-близкия си приемник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

BBC London

преди 5 години

Лондонските жители с голяма гордост установиха, че огромната част от тях всъщност са пакистанци!

32

Насо

преди 5 години

Американски учени от НАСА, направиха изненадващо откритие, че повечето от тях всъщност са индийци!

31

Анонимен

преди 5 години

Не е вярно, че преди Големия Взрив не е имало Нищо. Имало е поне един мюсюлманин, който е извикал, Аллах Акбар!

fallback