Снимки: Reuters
fallback

Близо 7600 сърдечни трансплантации са се извършили през 2017 година. Но числото на починалите хора, които дълго време са стояли в листата на чакащите, ала така и не да дочакали нов орган, също е голямо.

В цял свят има проблем с донорите. И точно поради този факт, учените работят неуморно в лабораториите, за да създадат изкуствени органи.

През лятото на изминалата година учени успяха да присадят бели дробове на прасета. Само за няколко седмици, органът, отгледан в лаборатория, се снабдява с мрежа от кръвоносни съдове. Два месеца по-късно, продължава да функционира и да снабдява организма на животните със 100% кислород.

Това бе голям напредък, който ще помогне в кризата за донори. Създаването на човешко сърце обаче се оказва малко по-сложна задача за учените. Усилията, които те полагат, изглеждат обещаващи, но за да са сигурни, че органът няма да колабира по време на процеса, експертите го отглеждат около "скеле". Когато дойде време за неговото премахване, идват и проблемите.

Но всеки проблем има своето решение. И според някои, това е нулевата гравитация.

Над главите ни, спокойно се рее Международната космическа станция. Всичко и всеки вътре в нея, също се рее в пълна безтегловност, позната като микрогравитация.

Космическата компания Techshot вярва, че в близкото бъдеще, сърцето, което ще спаси човешки живот, може да бъде отглеждано в Космоса, при нулева гравитация, без нуждата от "скеле". Така рискът при неговото отстраняване се елиминира.

"Главната ни цел е да решим проблема с липсата на органи, защото близо 20 човека умират всеки ден само в САЩ докато чакат за трансплантация - обяснява Рич Болинг, зам. президентът на  Techshot – И първата стъпка към това е да открием нашата лаборатория BioFabrication на Международната космическа станция".

Устройството, което е с размерите на микровълнова печка, използва 3D принтираща технология, която позволява от клетките на болния да бъде създадено ново сърце. Тя е построена в партньорство с НАСА и ще бъде изпратена на Космическата станция с ракетата на SpaceX, която ще бъде изстреляна през май.

"Тестовете ни ще започнат със създаването на сърдечна тъкан. След като приключим с тях, ще позволим на други учени да доразвият нашата машина", допълва Болинг.

След като се установи какви промени трябва да се направят, 3D принтера ще бъде изпратен отново на Земята, ще претърпи нужните модификации и изпратен отново в Космоса, където да произвежда сърца.

Всичко това, ще отнеме време, разбира се. Според експертите, присадили бели дробове на свине, до пет години всеки ще може да си отгледа свой орган сам. Произвеждането на напълно работещи сърца също се очаква да започне след около шест години. Или по-точно – 2025 г.  Но да бъде възприета трансплантацията на изкуствени сърца, ще минат още 10 години.

Ала може ли отглеждането на органи в Космоса да се превърне в нещо комерсиално? 

Работата на Илон Мъск и SpaceX успява да снижи цената на пътуването в Космоса, но все пак, най-евтината ракета все още струва 60 милиона евро.

Но по думите на Болинг, след трансплантацията на изкуствено сърце, пациентът няма да има нужда от допълнителните лекарства, които да възпрепядстват отхвърлянето на органа от тялото. Тоест, човек ще спести от тях, но ще вложи спестеното в това да получи качествено сърце от Космоса.

Тук се появява и друг въпрос – Международната космическа станция не е особено голяма. Как ще побере всичките продукти, които ще са нужни за производството на едно сърце?

Новата компания Space Tango планира да изстреля няколко автономно функциониращи фабрики в небето, носещи името ST-42, които могат да се превърнат в новия дом на 3D принтера на Techshot. Те ще бъдат в орбита, близо до повърхността на Земята, между 10 и 30 дни и след това ще се връщат с това, което са произвели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 25Защо да ги обслужват?

24

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 32Пич, на никой нему пука за Русия или САЩ, освен на групичка дебели чичковци, които се лаят по телевизора....

23

Анонимен

преди 5 години

Защо така срамежливо мълчите, че В МОМЕНТА над главите ни РУСКИ КОСМОНАВТ на МКС принтира с руски 3D принтер задстомашна жлеза? Никаква коректност, жалък слугинаж, направо участвате в информационната война срещу Русия! Оставяте разни деебильчита да пишат глуупостите, че "един пирон не можели да направят като хората"! Срам ме е от вас, срам ме е за вас! Трийте, де!

fallback