Снимка: Flickr
fallback

Исак Нютон е бил най-великият учен, още преди определение като "учен" да е съществувало. Той поставя началото на класическата механика, открива Закона за всемирното привличане, пръв доказва общите закони, благодарение на които се движат небесните тела, създава собствената си теория за гравитацията и още много физични открития.

Когато умира на 84 години, той е добре познат и уважаван учен, оставил много познание на света. Ала част от изводите, до които бил достигнал, взима със себе си в гроба, защото не смята, че хората са готови да ги разберат.

Нютон изследвал не само физиката и математиката, но и Библията. Често интересите му се свързвали с окултното. Всъщност, макар и да го било срам да си признае, геният често разчитал на знанието си по алхимия, за да достигне до някои от най-големите си теории и идеи.

През 1936 година ръкописът Corpus Obscura все пак вижда бял свят на търг, организиран от Sotheby’s.  В него се откриват размишления, които са неприсъщи на един учен, но разкриват една нова страна от личността му.  Тези, които имали късмета да ги прочетат, го наричат не първият учен, а последният магьосник на Земята.

Нютон анализира текстовете в Библията и достига до няколко важни заключения. Едно от тях е, че силата на Бог и на Исус няма как да е равна. Геният предполага, че Бог е създал света като машина и след като той е божественият създател на нещо толкова огромно, Бог е единственият, който може да решава как ще функционира тя от тук нататък. В този ред на мисли, разучаването на Вселената било нещо като духовно начинание за Нютон.

Анализирайки книгата на пророка Данаил и древни апокрифни текстове, геният стига и до друго, по-важно заключение – кога ще дойде края на света.

Според неговите изследвания, годината на края ще е 2060. Тогава Земята ще отхвърли всички дяволски обвивки и царството на Бог отново ще властва над нея. Войни и страховити природни бедствия чакат тези, които ще са живи през тази година, но този път на пречистване ще доведе до дни на пълна хармония и универсална любов.

Нютон прекарва повече време в анализиране на Библията, отколкото отделя на някои от най-значимите си открития. Той вярвал, че знанието за изкуплението на човечеството се намира именно между нейните страници.

Огромни усилия Нютон положил и за създаването на философския камък. Той изучавал гръцка литература, за да достигне до алхимичната формула на магическия предмет. По-голямата част от тези изследвания изгарят при пожар в лабораторията му. Но най-важното е запазено и до днес – ръчно написаната рецепта за създаването на философския камък случайно е открива в частна колекция в Америка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Ку-Ку

преди 5 години

Жълто бетер Блиц и Мегавселена. Словесната диария в това подобие на статията няма нищо общо с наука.

22

Анонимен

преди 5 години

На всички учени от еврейски произход трябва да се гледа критично. А великите, като Тесла са ги окрали и изритали.

21

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен24А твоят пост с какво допринесе за развитието на обществото?

fallback