Снимка: Pixabay
fallback

Млечният път не може да се похвали с добри съседи. Оказва се, че освен опасността да се сблъска с галактиката Андромеда, на хоризонта има и друга заплаха – Големият Магеланов облак.

Според учените, той може да се сблъска с нашата галактика и да я запрати право в дълбокия Космос или да събуди спящата черна дупка в центъра й, тя да увеличи размера си близо 10 пъти и да погълне всичко около нея.

И двата варианта едва ли ни устройват. Но не бива да се тревожим – това далеч няма да се случи скоро, а чак след 2 милиарда години. Ала погледнем ли реално е далеч по-скоро от момента, в който Андромеда ще се сблъска с Млечния път. Тази катастрофа е предвидено, че ще се случи след 8 милиарда години.

Но какво ще стане със Земята?

Ако спящата черна дупка бъде активирана, тя ще започне да излъчва силна радиация в пространството около нея. Тези космически фойерверки няма да стигнат до планетата ни, но ще запратят Слънчевата ни система да се рее безцелно из Космоса.

Галактиките като Млечния път обикновено са придружени от по-малки галактики спътници. Те обикалят мирно около домакина си в продължение на милиарди години. Но един ден може и да се случи нещо, което можем да наречем "космически канибализъм" - домакинът изяжда своята подчинена галактика.

Големият Магеланов облак е най-ярката сателитна галактика, която обикаля около Млечния път. Станала ни е съседка едва преди 1,5 милиарда години, а сега се намира на разстояние от 163 хил. светлинни години от нас.

Досега учените мислеха, че в продължение на милиарди години, тя просто ще обикаля около нашата галактика или просто ще бъде отблъсната от гравитационното й поле и ще отлети към друг приемник.

Но най-новите проучвания вещаят мрачна съдба. Големият Магеланов облак се оказва съставен от двойно повече тъмна материя, отколкото сме предполагали. С толкова голяма маса, сателитната галактика бързо губи енергия и съдбата й е просто да се разбие в своя приемник и да причини масово разрушение.

И докато за един човек, 2 милиарда години са изключително дълго време, то в космическите скали, това са като едва няколко секунди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Банджо

преди 5 години

"Ако спящата черна дупка бъде активирана, тя ще започне да излъчва силна радиация в пространството около нея. Тези космически фойерверки няма да стигнат до планетата ни, но ще запратят Слънчевата ни система да се рее безцелно из Космоса." По-тъпо нещо не бях чувал, направо се смях до припадък.

34

Някой

преди 5 години

Защо занимавате хората с неща които след време ще се окажат неверни както повечето апокалиптични прогнози.Публикувайте неща от реалния живот,проблеми,решения,случки и т.н...

33

ГНУЧО

преди 5 години

И някъде по това време Лили Иванова гледаше с интерес от прозореца си сблъсъка на галактиките, докато си пудреше носа

fallback