pixabay
fallback

Ударите, които майките чувстват от неродените си деца позволят на бебето да "картографира" собственото си тяло и да им даде възможност в крайна сметка да опознаят обкръжението си, предполага проучване, ръководено от Университетският колеж в Лондон (UCL).

Например, движението на дясната ръка на бебето предизвиква директен сигнал на мозъчните вълни в частта от лявото полукълбо на мозъка, която обработва усещането от дясната ръка. Размерът на тези мозъчни вълни е най-голям при недоносени бебета, които в тази възраст обикновено са все още в утробата.

Констатациите сочат, че ритниците в късните етапи на бременността - третото тримесечие - помагат да се развиват областите на мозъка, които са отговорни за сензорния вход и как бебето усеща своето тяло.

"Спонтанното движение и последващата обратна връзка от средата през ранния период на развитие са необходими за правилното картографиране на представите в мозъка при животни като плъховете. Тук показахме, че това се случва и при хората", обясни авторката на изследването д-р Лоренцо Фабризи, пише Medicalxpress.

Кимбърли Уайтхед от UCL Neuroscience, Physiology & Pharmacology казва: "Смятаме, че констатациите ще имат последици за осигуряването на оптимална болнична среда за родените преждевременно бебета, така че те да получат подходяща сетивна представа за тялото им".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Гошо

преди 5 години

Предполагам , че я е писал Цецо Цветанов - Ухото. Толкова накъсана по пасажи и толкова разпиляна по съдържание статия рядко се вижда. Това е превод, но пишман преводчът е намалил и обема на статията без да се потруди да свърже пасажите на текста.

11

wtf

преди 5 години

някой разбра ли нещо от статията?

10

Анонимен

преди 5 години

Oт едно неродено бебе разбрахме, че е заради това. То ни каза.

fallback