Снимка: архив, Reuters
fallback

Учени от ЦЕРН за пръв път наблюдаваха разпадане на Хигс бозон на дънни кварки, предадоха Франс прес и ТАСС.

Шест години след откриването на Божията частица най-после специалистите от екипите "Атлас" и "Си ем ес" можаха да наблюдават нейното разпадане на елементарни частици, известни под наименованието дънни кварки.

Опитите бяха осъществени в Големия адронен колайдер и потвърдиха хипотезата, че всепроникващото квантово поле, обусловено от Хигс бозона, дава маса и на дънния кварк, пише БТА.

Пресслужбата на ЦЕРН припомни, че съгласно Стандартния модел на физиката на частиците разпадането на Хигс бозона на двойка дънни кварки е най-честото явление /при 60 процента от случаите/.

Проверката на това предположение бе от изключително значение за потвърждаването на Стандартния модел. Дълго време учените не успяваха да уловят сигнали от разпада на Хигс бозона на дънни кварки и от наличието на "шумове", които съпровождат този процес. По-рано бе констатиран един друг разпад на "Божията частица" - на двойка фотони.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

;-)

преди 5 години

''Атом'' в превод от гръцки означава ''неразделим''. Обаче го разцепиха. Сега казвате, че фотонът е неразделим. Ами... Докога ли ще е така?

50

Ха-ха-ха!

преди 5 години

Това не го разбирам. Каквото не разбирам, не го коментирам. Гледам обаче тука - доста ядрени физици.

49

до номер 44

преди 5 години

Как ме разсмя това момче...................ама как му е хрумнало да пише в сайт за физика, тя физиката не е за всеки!!!

fallback