Снимка: Reuters, архив
fallback

Пълните хора са почти два пъти по-дълго време заразни за останалите, когато боледуват от грип, установиха учени, цитирани от в. "Дейли мейл" и БТА.

Oще по темата
Специалисти от университета в Мичиган изследвали 1800 души по време на 3 грипни сезона. Оказало се, че пълните пациенти, страдащи от грип А, разнасяли заразата 42 процента по-дълго време, в сравнение със заболелите с нормално тегло. Това навежда на извода, че хората със затлъстяване трябва да бъдат приоритетна цел на грипната превенция, включваща антигрипни ваксини.

Досега беше известно, че пълните хора са изложени на по-висок риск от здравни усложнения, след прекарано грипно заболяване. Тук специалистите имат предвид пневмонията, следвана от летален изход. Но досега никой не подозираше, че тези хора могат да бъдат заразни за значително по-дълъг период от останалите. Това се дължи на факта, че затлъстяването отслабва имунната система на организма, който не може да се пребори със заразата и вирусът на грипа се задържа за по-дълго време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 5 години

До 18Става и с Порше ;)

20

Анонимен

преди 5 години

42*% повече, не е "два пъти". Ако ти кажа, че заплатата ми е 1000 лева, но братчеда взима ДВ апъти повече, ти колко ще си помислиш, че взима братчеда ?2000 лева или 1420 лева ? Мммммм ?

19

Анонимен

преди 5 години

Първо, има 2000 вида пици с 300 вида блатове. Второ, дебел значи болен. *** си измери инсулиновата реакция или гликирания хемоглобин и ще видиш, че са отклонени от нормата. Но не гледай северноамериканските норми - там са завишени с поне по 1 единица. Измери си и липидния профил, чернодробните ензими и т.н. Задължително имаш затлъстял черен дроб, което си е почти 100% метаболитен синдром. Което означава, че диабета е въпрос на време. А може и канцерогенни заболявания. Пак помисли дали си болен.

fallback