Снимка: flickr
fallback

В България, а и на цялата територия на Западните Балкани, в близко бъдеще температурите ще се повишат с 1,2 градуса, а до края на века може да се повишат драстично с 5 градуса, показва проучване на Съвета на регионално сътрудничество.

Анализите на климатичните промени в региона потвърждавали, че здравето на хората, сигурността и качеството на живот до голяма степен се влияят от природните бедствия и вредите от климатичните условия.

Данните за климатичните промени в Западните Балкани показват разпространение на субтропичния климат още по на север. Времето в крайморските и южните райони става все по-голещо и сухо през летния сезон, чиято продължителност се очаква да нарасне с един до два месеца до края на века. В момента субтропичният климатичен пояс е над Северна Африка.

Скочат ли обаче драстично градусите и у нас ще се садят предимно субтропични култури, устойчиви на горещините, като маслини, нар, бадеми, дафинов лист. Това твърди пред "24 часа" доц. Калинка Кузмова от катедра "Ботаника и агрометеорология" в Аграрния университет в Пловдив.

Според нея при покачване на градусите ще стане икономически неизгодно в България да се оглеждат някои растения, които изискват много вода през летните месеци, както соята. Затоплянето ще наложи и цялостна промяна на агротехническите дейности.

"Сега пролетниците се засаждат в края на март, но при продължаващото затопляне на климата ще има подходящи условия още в последните дни на февруари. Няма защо да се чака, тъй като ще изчезне влагата от почвата", посочва доц. Кузмова.

Според нея покачването на термометрите поставя на преден план въпроса за напоителната система у нас, която трябва да се реорганизира. Необходими са промени в поливните норми и увеличаване на броя на поливките. Само така при жегите ще могат да оцелеят традиционни български култури като вкусния розов домат.

Доц. Георги Рачев, климатолог: "Това е един огромен балон. Не само на Балканския полуостров, но и в световен мащаб увеличението на температурата с 1 градус не води до нищо страшно. И веднага ще кажа, че и ООН, и СЗО показват, че драстично спадат заболяванията, причинени от замърсения въздух. В Европа и на Балканите никога не сме дишали по-чист въздух през последните 70 години.

От края на 90-те години на миналия век в цяла Европа е по-топло. В България е по-топло с 1,2 градуса в Северна България през зимата. В Южна България през лятото температурите са се повишили с между 1 и 3 десети. Различните райони по различен начин реагират на температурата. Най-притеснителното е, че през последните 20 г. температурата се покачва много бързо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 5 години

А в Африка какво ще отглеждат тогава? Печени кестени?

74

Тук некъв разбирач

преди 5 години

13 - единствения явно който е в час със нещата.. Точно движението на оста на Земята е причината за това затопляне ..Изменянето на оста - това е процес който се случва в продължение на около 5000 години. Информация, която можете да си набавите от Уикипедия и не се изисква да имаш много мозък, за да го разбереш .. Продължавайте да обвинявате на бат ви Гошо фабриката за лютеница, че е виновна за "глобалното затопляне" П.П на юг става по-хладно .. имаше репортажи за появата на растения в Сахара

73

Анонимен

преди 5 години

Жеги и мор, ако си пълен ***. Вижте евреите ? Вижте Калифорния и Невада - ако не ти кажат и не видиш сградите, все едно си в Кения. Да, ама хората са направели нещо от тях.

fallback