Снимка: архив, Reuters
fallback

Астрономи от университета на Колорадо в Боулдър заключиха, че траекториите на отдалечени транснептунови обекти могат да се обяснят със сблъсъци с астероиди, а не с гравитационното влияние на хипотетична девета планета в Слънчевата система, съобщи Лента.

Отдалечените транснептунови обекти са небесни тела, разположени зад орбитата на планетата Нептун. Смята се, че те не са повлияни от гравитацията й. Възможен отдалечен транснептунов обект е планетата джудже 90377 Седна, чийто перихелий е два пъти по-отдалечен от орбитата на осмата планета в Слънчевата система.

Някои учени смятат, че съществуването на тези небесни тела може би подкрепя хипотезата за наличие на девета планета в Слънчевата система. Според тях отдалечеността на транснептуновите обекти се дължи на гравитацията на тази планета.

С помощта на компютърен модел астрономите установили, че малки транснептунови астероиди се движат по свои орбити по-бързо в сравнение с по-големи обекти, като планетата джудже 90377 Седна. Сблъсквайки се с нея, те я отпращат към отдалечени райони на Слънчевата система. Този извод съвпада с данните от наблюдения, според които размерите на отдалечен транснептунов обект и отдалечеността му са взаимносвързани.

Учени оповестиха за възможното откриване на голямо небесно тяло зад орбитата на Нептун през януари 2016 г. Хипотетичният обект кръжи около Слънцето по издължена траектория, а по физико-химичните си свойства напомня Нептун.

Резултатите от изследването са качени на сайта ЮрикАлърт.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

JJIvanov Geolog

преди 5 години

Получени контактни информации за NIBIRU e ,че е транспортна звезда планета .Ползвали са я за между звездни пътешествия и транспорти до Алфа Центавр,Сириус и други близки обитаеми светове.

10

Info ot BG

преди 5 години

Появиха с е данни, че NIBIRU след пристигане на външна орбита е закарана на ДОК за ремонт.Ремонта е проверяван лично от ГОСПОД. ДОйде информация и за NEMEZIDA..Също на близка до Слънцето орбита..Духове на изгорени живи полякини/ след наркотизиране/ подадоха че NEMEZIDA не е годна за обиталище на хора и животни..

9

Анонимен

преди 5 години

Резултати жалко за Плутон. Бях купил земи там, с екадяваш, че до 3-4 поколения ия, ще го колонизиране и шемима за унуките, ама ....

fallback