Снимка: pixabay.com
fallback

Астероид преминава днес близо до Земята, вторият за една седмица, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новооткритият астероид ще премине на 64 000 км от Земята през тази нощ в 22,30 ч. по Гринуич (половин час след полунощ българско време). Това е по-малко от една пета от разстоянието до Луната.

Размерът на астероида, наречен, 2018 СВ, е 15 м на 40 м. Той вероятно е по-голям от експлодиралия над Русия преди пет години.

Пол Чодас, мениджър на Центъра на НАСА за близки до Земята обекти, каза, че астероидите с такъв размер обикновено не се доближават толкова до Земята. Това се случва един или два пъти годишно. Макар и днешното прелитане на астероида да не е забележително с нищо, "то ни напомня, че астероидите могат да преминават много близо до нашата планета и е важно да ги следим", обясни Чодас.

Във вторник друг астероид премина на разстояние 186 000 км от нас, което е приблизително половината от разстоянието до Луната.

И двата астероида бяха открити на 4 февруари от астрономи от финансирания от НАСА проект "Каталина" в Аризона. Миналата година бяха открити над 2000 близки до Земята астероиди.

Голям астероид, наречен Апофис, чийто диаметър е изчислен на 300 м, ще премине на една десета от разстоянието между Земята и Луната през 2029 г. Междувременно астрономите следят за астероиди в космическите сенки.

"Тези астероиди са прекалено малки, за да бъдат забелязани, докато не се приближат до нашата планета", каза Чодас. Такъв беше случаят с Челябинския метеорит паднал в Русия на 15 февруари 2013 г., който причини много щети, но навлезе в атмосферата като огнена топка съвсем неочаквано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Хайде стига

преди 6 години

Глупости

13

Анонимен

преди 6 години

Време е, да имам орбитална защита против опасни небесни тела ! Но нерв,мчовечеството е прекалено заети, да пие, да слуша работа ако, чалга и поп музика и да не прави нищо, с дадения му капацитет ...

12

Анонимен

преди 6 години

До qwertyВрачки, врачки и пак врачки ...Как така, не чух, един да си е спасил живота, защото врачка го е преодоредила за опасност. Едно бедствие, да няма избегнато. Една врачка, да не е спечелила от тотото ...

fallback