Снимка: архив Reuters
fallback

Изкуствено създадено месо - възможно ли е? Не само, че е възможно, но за технологията на създаването му вече има сериозни инвеститорски заявки от бизнес гиганти като Бил Гейтс и Ричард Брансън.

Двамата избраха да вложат капитали в новата компания "Мемфис мийт", която има успешни опити за отглеждане в изкуствена среда на месо от мускулни животински клетки. Брансън дори прогнозира, че след 30 години хората ще се хранят изцяло с изкуствена животинска тъкан, която ще е по-здравословна и няма да се налага да убиваме животни.

А какво всъщност представлява лабораторно създаденото месо и има ли вреда от него - дискутираха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Сергей Иванов от Центъра по биология и храните и шеф-готвачът Георги Иванов.

Изкуственото месо съдържа само мускул, в него липсват съединителна тъкан и мазнина, което според Сергей Иванов неминуемо повлиява на вкуса на продукта.

Освен промененият вкус обаче, засега няма данни как би повлияло това месо върху здравето на човека.
 
"Производството на такъв вид продукт крие рискове, които в бъдещето ще бъдат констатирани", добави от своя страна шеф Георги Иванов, като посочи, че според него като вкус изкуственото месо няма да се различава кой знае колко от истинското.

Наред с темата обаче възникна и въпроса какво месо консумират българите.

"Ние не знаем какво е качеството на местото в България, защото никой не го е изследвал или поне не го изследва за някой от показателите от коя тъкан е", посочи Сергей Иванов.

"Аз съм се срещал с колеги производители на пилешко и говеждо месо в България. Въпреки гаранцията от тяхна страна, че продуктите са качествено приготвени, от време на време се появяват на пазара партиди, които са изключително некачествени, компромисни и най-вече с тези допълнителни препарати, които увеличават обема, задържат водата в продукта", разказа шеф Иванов.

Той препоръча избягването на пилешко на хора между 2 и 18-годишна възраст, тъй като след продължителна консумация при тях може да се получи хормонален дисбаланс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

редник

преди 6 години

Има действащо решение на проблема с изхранването и свръх популацията на човечеството ! Богатите ще ядат бедните , както винаги са правили !

36

Анонимен

преди 6 години

И животните ще си се разхождат спокойно и ще се множат до дълбоки старини и ще умират от старост.

35

Ангеларий

преди 6 години

То хубаво, ама доколкото ми е известно, клетките имат способността да мотират... А и когато става въпрос за масово произвоство на такова месо, вяроятно случаите на мутации ще са много повече, отколкото можем да предположим. Тези клетки, било то и мускулни, нали все пак носят някаква генетична информация в себе си, а какво ще стане с нея, когато те бъдат копирани многократно...? Според мен, тук има много дълъг пат да се извърви, преди да се започне масово производство на такова месо.

fallback