Снимка: архив, Reuters
fallback

Американската космическа сонда Касини пристъпи към финалното спускане в атмосферата на планетата Сатурн, в чиято орбита "работи" от юли 2004 г., предаде ТАСС, като се позова на съобщение на Лабораторията за реактивно движение в Пасадена в щата Калифорния, която е част от НАСА.

Планира се в течение на месец сондата да извърши пет последни обиколки около Сатурн, като всеки път ще преминава на все по-ниска орбита.

Предполага се, че на 15 септември двигателите на апарата няма да могат повече да поддържат неговата ориентация в пространството, така че антената му да бъде насочена към Земята, връзката с него ще бъде изгубена и той ще се разпадне на части и ще изгори в атмосферата на втората по големина планета в Слънчевата система.

По време на финалния етап от живота на Касини ще работят 7 от 12-те му научни уреда, които ще предават информация до Центъра за управление на полетите на сондите към НАСА в режим на реално време. Сред тях най-активно ще работи масспектрометъра за йоните и неутралните частици с цел получаване на допълнителни сведения за атмосферата на Сатурн. НАСА разчита, че до "гибелта" на сондата ще получи и детайлни данни за повърхността на планетата.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 6 години

До лекоНевероятно е как големите постижения на човека често се считат за лъжа. В момента има толкова много спътници орбитиращи Луната по ред причини една от която е картографиране на лунната повърхност (LRO) и ред други който не са само на НАСА. Наистина ли мислите, че ако беше лъжа нямаше да се разбере до сега? Истината е, че реалноста не ви е толкова интерестна колкото конспирациите което е разбираемо от една страна от друга е тъжно.

10

леко

преди 6 години

Лошото при тия изследвания на космоса е, че покрай истината ни пробутват и много измислици и чисти лъжи. Например кацането на Луната на хора. Така че по-леко със заключенията, че обикновения човек няма начин да разбере кое е истина и кое е снимано в Холивуд някъде.

9

Анонимен

преди 6 години

До 7"Видех" че имаш мозък колкото да пазиш равновесие.

fallback