Снимка: архив, Reuters
fallback

Китайският спътник "Мо Дзъ" за пръв път в историята осъществи успешно предаване на данни на Земята с помощта на квантова криптография - метод, който теоретично погледнато изключва възможността за незаконен достъп до изпратената информация, предаде ТАСС, като цитира китайски медии.

Китайски специалисти отбелязват, че са успели да създадат прецедент за формиране на бъдеща глобална квантова комуникационна мрежа, в която ще е невъзможно да се проникне чрез кибератака.

"В частност ще е възможно да се правят абсолютно безопасни непроследими телефонни обаждания и да се извършва надеждно предаване на банкови данни", заяви членът на Китайската академия на науките Пан Цзянвей, който е взел непосредствено участие в осъществяването на проекта.

Квантовата криптография е базирана върху принципите на поведение на елементарни частици, при които е невъзможно един от параметрите да се промени, без друг да бъде изопачен. Ако електронно съобщение се закодира, като се вземат под внимание тези свойства, всеки незаконен опит да се проследи тази информация ще доведе до изменението й. В резултат нарушителят няма да успее да прочете прихванатото съобщение, а получателят ще разбере, че е станал обект на атака от злосторници.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

anonymous

преди 6 години

Kвантовата механика е в два варианта-вълнова и матрична механика.Много сложна наука-дори много физици не я разбират.Най-добрият учебник по квантова механика е на руски език - от Лев Давидивич Ландау.

17

кап Карагьозув

преди 6 години

То и аз ***/ *** , ама си мисля че са объркани доста понятията в статията. Сигурно е криптиране на някакво много ниско ниво, шото е писал физ параметри. А иначе самите данни,нали са нули/единици предавани през физ среда /вакуум, въздух,кабел, лъч/, или пък самите нули/единици ли са на квантово ниво- Приемам че са предали нещо си и толкоз!

16

Анонимен

преди 6 години

Сигурно е предаване на данни с лазер до земята. Нищо не се разбира от статията.

fallback