Снимка: архив, Reuters
fallback

Анализ на проби лед и исторически данни за здравето и производството в Европа показват, че хората замърсяват въздуха най-малко от 2000 години, което противоречи на теорията, че влошаването на околната среда е започнало от Индустриалната революция, съобщи ЮПИ.

Учени определиха, че естествената концентрация на олово във въздуха е близо до нулата. В проби лед обаче има следи от олово, попаднали там от атмосферата векове преди Индустриалната революция.

Когато епидемията от чума намалява рязко населението в Европа и спира минното дело и леярството от 1349 г. до 1353 г., оловото в атмосферата се връща до нормално ниво.

"Новите данни показват, че човешката дейност е замърсявала въздуха в Европа почти без прекъсване 2000 години" - пишат учените в сп. "ДжиоХелт".

Тъй като досега учените приемаха доиндустриалните нива на олово за естествени, те са възприети от регулационните органи като безопасни. Оказва се, че това не е така.

Учените от университетите на Харвард и Мейн са анализирали ледени проби, взети със сондажи в Швейцарските и Италианските Алпи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 6 години

Горили са дърва за отопление и готвене и производство.

16

Анонимен

преди 6 години

Абе и манджата със замърсяването е пресолена, да големите градове са ад от струпването на милиони ама то винаги е било така. Нищо и ние ще наторим земята, тя ще остане след нас със сигурност, общо взето винаги преувеличаваме значението си........

15

Ами...

преди 6 години

дай да *** хората и да не замръсяваме!!!

fallback