Снимка: Reuters

Астрономи от Испания, Швейцария и Италия откриха нова суперземя, която е в обитаемата зона на звездата майка, съобщава БТА.

Екзопланетата е на разстояние 21 светлинни години от Земята и е 2,8 пъти по-тежка. Небесното тяло се върти около GJ 625 - звезда, която е три пъти по-малка и по-лека от Слънцето.

Времето за пълна обиколка на суперземята около звездата е 14,6 дни. Екзопланетата е на разстояние 0,08 астрономически единици от GJ 625, поради което учените предполагат, че тя е близо до вътрешния край на обитаемата зона на звездата. Според изследователите средната температура на повърхността на суперземята е около 77 градуса Целзий.

Проучванията отнеха 3,5 години и бяха направени с помощта на спектрографа HARPS-N на един от телескопите в обсерваторията "Роке де лос Мучачос" на Канарските острови.

Специалистите казаха, че изследваната от тях екзопланета е най-малката суперземя от най-близко разположените до звездата. Те се надяват да получат информация за атмосферата на небесното тяло и не изключват вероятността на повърхността му да има вода в течно състояние.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase