Снимка: архив, Reuters
fallback

Хората отдавна въздействат върху околната среда на Земята, но учените вече знаят, че влияем и върху близкия космос, съобщи Сайънс дейли. Откритието дължим на сондите "Ван Алън" на НАСА.

Определен вид радиовълни с много ниски честоти взаимодействат с космически частици, като променят начина на движението им и мястото им. Понякога тези взаимодействия създават бариера около Земята срещу естествената високоенергийна космическа радиация.

"Няколко експеримента и наблюдения показаха, че при правилни условия радиокомуникационните сигнали в много ниско честотния регистър могат да повлияят на свойствата на високоенергийната радиационна среда около Земята" - каза Фил Ериксън от обсерваторията Хейстак към Масачузетския технологичен институт.

Сигнали с много ниски честоти се предават от наземни станции за връзка с подводници дълбоко в океана. Тези вълни са предназначени само за комуникации под водата, но достигат и отвъд атмосферата и обвиват Земята като в балон. Тази обвивка беше видяна от сондите "Ван Алън", които изследват електроните и йоните близо до Земята.

Специалистите се надяват, че след допълнителни изследвания радиосигнали с много ниски честоти могат да бъдат използвани за премахване на прекомерната радиация близо до Земята.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Иван

преди 6 години

До JJIvanov... Уф .... я пак че изпуснах нишката ...

24

Изгърбич Задвратян

преди 6 години

докато почитателите на крокодил и работническо дело (тва са вестници) фулеха хаарп, като фен на тесла се чудех що им е на "противопоставените" свръхсили да напъват сериозно за орбитален щит. естествено, тва е чисто конспиративна теория... или май не е.

23

Анонимен

преди 6 години

Полюсите скоро започват да се изместват. Когато това се случи ще започне изпълнение на СТРОГО СЕКРЕТНА ПРОГРАМА - "УНИЩОЖЕНИЕ".Програмата се финансира от "ЧЕРНА АМЕРИКАНСКА ДЪРЖАВНА КАСА". Дори американския президент няма достъп до тази каса. Кенеди разбра и беше убит.Фирмите зад ЧЕРНАТА КАСА се занимават с непозната за днешните учени физика. Тяхното лого е триъгълник. Там работят не само хуманоиди. Главния ръководител на проектите е същество, което се казва в превод - "Деница Ярката Звезда"

fallback