Снимка: архив, Reuters
fallback

Астероид, който беше открит едва вчера, ще премине на опасно близко разстояние до центъра на Земята - само на 16 288 км.

Това означава, че отломката с размери между 3 и 6 метра ще профучи днес в ранния следобед със скорост от 18 км/сек през най-горните слоеве на земната атмосфера.

През последните часове астрономите положиха значителни усилия за получаване на прецизни наблюдения, които към момента показват малък шанс небесното тяло да се вреже в нашата планета. Възможно е обаче да застраши сателити, намиращи се на сходна височина.

В момента отломката е видима само от южното полукълбо и при най-голямото сближение ще се вижда от Австралия и Нова Зеландия.

Д-р Филип Фратев от обсерватория "Звездно общество - А79" коментира, че отдавна не е имало толкова близко преминаващ астероид, който е важно да бъде проследен, защото орбитата му е вероятно да бъде повлияна от земната гравитация и при следващи сближения да представлява по-сериозна заплаха.

Това доказва и необходимостта от продължаване на този род наблюдения, които могат точно да определят евентуалното място на сблъсък, а от там да предотвратят евентуални жертви и разрушения. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Ку-Ку

преди 7 години

До АнонименМоже пък да остане нещо от чакълчето, колкото да счупи някоя керемида. Стига парламенто да име керемиди.

11

Наблюдател

преди 7 години

Не е за първи път да видят астероид в последния момент. Дори преди време видяха 1 чак след като се размина със Земята! Над Челябинск този дето се разпадна, също не го бяха видели....Да се надяваме, че големите и наистина опасните над 100м ще бъдат навреме видяни! Hе че в момента някоя космическа сила е готова и има с какво да реагира адекватно....

10

Анонимен

преди 7 години

Добре де не може ли да падне върху народното събрание !Другият път го искам над София и по голяма буца .Тока ще ми дигат с 30% а от там храната и всичко !

fallback