Снимка: Reuters, архив

Българските учени, които работят по проекти по програмата за научни изследвания и иновации в ЕС "Хоризонт 2020", ще могат да получават до 8000 евро към годишните си заплати

. Това предвиждат нови правила на Европейската комисия (ЕК) за финансиране на научни разработки със средства от ЕС, съобщиха от МОН.

Целта е заплащането на българските изследователи да стане съизмеримо с това на техните западноевропейски колеги, както и повече наши учени да бъдат мотивирани да се включат в създаването на европейски съизмерима и разпознаваема наука.

Новите правила на ЕК ще важат предимно за стартиращите в бъдеще изследвания.

Право да раздават такива допълнителни средства ще имат и организации, чиито проекти вече са стартирали, но за това те няма да получат допълнително финансиране. Условието за тях ще бъде сами да преценят дали с одобрения по "Хоризонт 2020" бюджет имат възможност за допълнително заплащане, или ще отделят собствени средства за поощряване на най-активните си служители.

В момента интересът в България към проектите по "Хоризонт 2020" е сравнително слаб, защото възнаграждението за българските учени е несъразмерно ниско спрямо учените от други държави и не стимулира съвместните изследвания.

Българските учени получават различно заплащане спрямо спецификата на изпълняваните от тях проекти.

Практиката показва, че до момента финансирането по Фонд "Научни изследвания" е по-високо от това по проектите по "Хоризонт 2020".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase