fallback

Български учени разработват терапия за лечение на рак. В Института по молекулярна биология към БАН изследват причините за възникването на редица болести, превърнали се в бич за съвременния човек.

В лабораторията по молекулярна биология е пълно с млади учени, а средната възраст на специалистите е 36 години.

Мария Шрьодер завършва образованието си в Германия, но решава да се върне в България. Наскоро тя защитава успешно докторантура, в която описва действието на ново синтезирано вещество върху туморни клетки. Заедно с колегите си от Института по молекулярна биология правят редица изследвания, с които да докажат свойствата на веществото.

Докато се стигне до производство обаче, пътят е дълъг и може да продължи 14 години. А успеваемостта при такива изследвания е ниска. Причината са високите цени. Затова изследванията на българските учени са по-скоро фундаментални.

"От разработването до внедряването са нужни милиарди долари. Изключително скъпо е за страна като нашата, а и аз съм скептична, че ние бихме могли да постигнем успех", коментира пред Bulgaria ON AIR проф. Румяна Миронова, Директор на секция Регулация на генната активност.

Докъде се простират възможностите на науката разказват Милена Енчева и операторът Петър Хамамджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

аз

преди 7 години

дай боже да стане

13

Анонимен

преди 7 години

А дано! Само да не се допитват до екстрасенсите и ще стане!!!

12

Анонимен

преди 7 години

Давам си сметка, че не това е най-важното, но авторът на информацията не знае ли, че терапия и лечение е едно и също? Вбесявам се, като прочета словосъчетания от типа "друга алтернатива", "криминално престъпление", "цивилен гражданин" и други подобни.

fallback