Снимка: Архив, Reuters
fallback

Индия се готви да постави световен рекорд, като изстреля едновременно 83 спътника, съобщи ТАСС.

Държавният министър Джитендра Сингх, който отговаря за департамента за космически изследвания, каза, че успешно завършва подготовката за изстрелването, което ще подобри всички световни рекорди.

По предварителни данни изстрелването ще е от космодрума Шрихарикота в Южна Индия, през втората половина на януари. На орбита трябва да бъдат изведени 80 спътника с обща маса 500 кг, които принадлежат на Израел, Казахстан, Холандия, САЩ и Швейцария. В полезната маса има и три индийски спътника - Cartosat-2, INS-1D и INS 18, които ще следят земната повърхност и атмосферата. Те тежат общо 760 кг.

Напоследък Индия планомерно увеличава броя на спътниците, които извежда едновременно на орбита, за да понижи разходите си и да привлече възможно най-много поръчки от други страни. Така тя постепенно се доближава до Русия и САЩ.

Световният рекорд по изведени едновременно на орбита спътници с едно изстрелване принадлежи на Русия - 37. На второ място е САЩ с 29.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

емигрант от 22 г

преди 7 години

До Анонимен Да огромна е Индия, а бедността е на светлинни години от България. Вземи и попътувай малко, другарче, та да разбереш какво е контраст и да си кажеш -,,Нямаме право да се оплакваме ние Ганчовците. Хубава е нашата страна."

17

Анонимен

преди 7 години

Много обичам да чета коментарите под такива статии, българина няма търпение да си излее простотията и го прави с пълна сила.

16

Анонимен

преди 7 години

Така ли? И колко милиона индианци ще пратят горе?...ха дано.

fallback