Снимка: архив, Reuters
fallback

Американският президент Барак Обама се зарече да допринесе за изпращането на хора на Марс до 14 години с помощта на частни компании, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Съвместно с тях ще бъдат "изградени нови хабитати, които да могат да превозват астронавти на дългосрочни мисии в дълбокия космос и да им осигуряват условия за живот там". 

Oще по темата

"Поставихме ясна цел, която е жизнено важна за следващия етап от американската история в космоса - да изпратим хора на Марс до 2030 и да ги върнем благополучно на Земята, като крайната ни амбиция е един ден да останем там дълго време" - каза Барак Обама в изявление за Си Ен Ен, качено на уебсайта на телевизията.

Изявлението на Барак Обама предшества планирана от Белия дом среща в Питсбърг между учени, студенти и други заинтересувани от развитие на търговските космически полети.

Частните компании вече участват в космически мисии, включително и до Международната космическа станция, но човек още не е летял до Марс. Планета е на разстояние около 56 милиона километра от Земята в най-близките точки от орбитите. До Марс може да се стигне за около девет месеца.

Частната американска компания "Спейс Екс" планира да изпрати астронавти на Марс през 2025 г., като космическият кораб ще бъде изстрелян през 2024 г., добави ТАСС.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 7 години

Марс- новото Гуантанамо

35

Анонимен

преди 7 години

Тръмп е ясен, а тук?

34

Анонимен

преди 7 години

След 2020 пада забраната земляни да се появяват на Луната. Ако тук са изпълнени редица условия, поставени от нашите началства от небесата. Ако не, ни Луна, ни луноселци ще видим. Тоест, обия отгоре почват сами да вършат несвършеното. И на тях им писна на чакалото. Оттука им се сервира само лигавене с избори. И след всеки избор народът все повече оредява. По цялата ни планета, май само гърците и турците имат социални политики. Поне се опитват с всички сили. Тръмп мисли дамо за милиардерите. а тук

fallback