Снимка: архив, Reuters
fallback

Индийската организация за космически изследвания извърши днес изпитания на хиперзвуков ракетен двигател, който ще позволи да се намали почти десет пъти цената на изстрелването пращането на ракети в Космоса, съобщава телевизия Ен Ди Ти Ви, цитирана от ТАСС и БТА.

Изпитанията бяха извършени днес на космодрум в изследователски център, разположен на източния остров Шрихарикота. "Това е голям успех", заяви пред медиите доктор Киран Кумар, ръководител на организацията за космически изследвания.

Новият двигател е работил около пет секунди и е показал очакваните характеристики. Той ще позволи да се намали много теглото на двигателя и на цялата ракета, както и цената на полетите. В момента изпращането на 1 кг полезен товар в Космоса струва около 20 000 долара. Новият двигател ще намали тази сума близо 10 пъти.

"Индия влезе в престижния клуб на страните, притежаващи такава технология", заяви доктор Кумар. Досега само САЩ и Австралия бяха извършвали успешни изпитания на подобни двигателни системи, отбелязва ТАСС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 65Я не говори, аз си купих и си карам лада нива и съм доволен и щастлив.

68

фактите говорят!

преди 7 години

Сърбите свалиха "невидимият" Ф117А, щото хамериканците го бяха направили невидим само за съвременните високоточни късовълнови радари, а старите руски си ги засичаха без проблем и след "вийната" в Сърбия САЩ спряха програмата за Ф117А.1996г. шефа на НАСА официално каза че е тежко, но 30 години са вървяли по погрешен път(визирайки Руските - О, боже двигатели със затворен цикъл, теоретично "доказани" от САЩ за невъзможни) и после до последно позва Руски двигатели под наем...ама нее.. те руснаци

67

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 74Работата е там, че не искаш Лада.А Сърбия я разбиха, ако не си спомняш и и свалиха повече от един самолет.

fallback