Снимка: Reuters, архив

Няколко интересни астрономически събития могат да се наблюдават през тази година, съобщи за "Фокус" Юлия Върбанова, директор на Астрономическа обсерватория и планетариум - Ямбол.

"Лунни затъмнения и появата на комети са част от интересните явления, които могат да се видят в небето тази година. Особено атрактивни са метеорните потоци, които ще се виждат през летните месеци, най – вече в средата на август. Между 12 и 13 август атрактивният метеоритен поток Персеиди ще е най-активен", каза Върбанова и допълни, че това е нощта, когато трябва да се намери тъмно място, за да се наблюдава звездното небе. Метеоритният поток Персеиди продължава до 24 август.

Три по-слаби метеоритни потока могат да се наблюдават в края на юли или началото на август, като максимумът им ще е между 28 и 30 юли. Освен метеори и пълнолуния, 2016 година ще бъде добра за наблюдаване на различни планети, каза Върбанова.

На 23 и 24 август в "небесна линия" ще се подредят Марс, Сатурн и звездата Антарес и лесно ще може да бъде наблюдавана с бинокъл. Две от най-ярките небесни тела - Венера и Юпитер, ще се появят близо един до друг около 27 август.

"На 16 септември ще наблюдаваме най-известното пълнолуние, характерно с оранжевата Жетварска Луна. Същата нощ над Африка, Европа и Азия ще наблюдават частично лунно затъмнение. На 7 октомври ще наблюдаваме пика на метеоритния дъжд  Дракониди. За щастие на много любители на звездите, това ще се случи по-скоро рано вечерта, отколкото на зазоряване. Всички интересни явления хората могат да се наблюдават и от нашата обсерватория", каза още Юлия Върбанова.

Едно от най-значимите небесни явления до момента е преминаването на Меркурий пред Слънцето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase