Снимка: Reuters, архив
fallback

Слънцето остана без петна за втори път за един месец, което е признак, че предстои слънчев минимум и това явление ще е все по-често през следващите няколко години, съобщи в. "Ню зиланд хералд", цитиран от БТА.

Първоначално ще има по няколко дни без слънчеви петна, след това по няколко седмици, накрая - няколко месеца, когато цикълът достигне най-ниската си точка. Следващата фаза на слънчев минимум се очаква да е през 2019 г. или 2020 г., каза метеорологът и астроном Пол Дориан.

Естественият цикъл на слънцето продължава 11 години. Той се характеризира с увеличаване или намаляване на слънчевите петна. Когато петната са най-много е слънчевият максимум, а когато са най-малко - слънчевият минимум.

Петната се причиняват от взаимодействието между плазмата и магнитното поле на звездата ни. Те са източник на изригвания и изхвърляния на маса, които изпращат заредени частици към Земята. През слънчевия максимум изригванията са ежедневни. През слънчевият минимум слънчевият вятър отслабва, както и магнитното поле на звездата.

Така космическите лъчи достигат по-лесно до Земята. Те са по-опасни за астронавтите, защото рискът за увреждане на тяхната ДНК се увеличава.

Когато слънчевите петна са малко, екстремната ултравиолетова радиация EUV намалява, и земната горна атмосфера се охлажда и свива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Тука съм, ама защо!

преди 7 години

До Идваммммм 3Само едно не разбрах: Когато вие управниците се скарате, на кои магарета си го изкарвате!

12

бай Петко

преди 7 години

Продавам прапарат за почистване на слънчеви петна!

11

Идваммммм 3

преди 7 години

Всичко в цялата Вселена е циклично. Вашата планета е жива и обикаля в безкран цикъл. Накрая на цикъла идва жътва. Когато настъпи този момент, планетата Земя ще се възроди и нищо няма да остане живо. Преди да се случи това,ние ще дойдем при Вас. Ние имаме войни, но те не са като Вашите с малко изключения. Наши войни избягаха на Вашата планета. Те живеят при Вас,но не се разкриват. Когато планетата Ви приближи края, те ще Ви се разкрият. Не могат да Ви спасят. НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ СПАСИМ!

fallback