Снимка: архив, Reuters
fallback

Космическият телескоп "Хъбъл" откри малка тъмна луна на орбита около ледената планета-джудже Макемаке, съобщи Асошиейтед прес.

Диаметърът на Макемаке е едва 1400 км, а на луната, наречена МК2, е 160 км. Тя е 1300 пъти по-бледа, защото повърхността й е черна.

Планетата Макемаке е наречена на бога на сътворението от митологията Рапа Нуи на Великденския остров.

Хъбъл е направил наблюденията с широкоъгълната си камера през миналия април, когато луната е била на 21 000 км от Макемаке. Предишните подобни опити не са били успешни заради отблясъка от планетата. Необходими са допълнителни наблюдения, за да бъде определено дали орбитата на луната е кръгова или елиптична.

Откритието е допълнително доказателство за това, че повечето планети-джуджета в Куйперовия пояс, далече зад орбитата на Нептун, изглежда имат луни.

МК2 ще даде възможност на специалистите да изучат Макемаке по-подробно, каза Алекс Паркър от Югоизточния изследователски институт в Болдър, Колорадо, който е ръководил анализа на снимките.

Макемаке е на второ място след Плутон по яркост сред планетите-джуджета в Куйперовия пояс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 8 години

тая планета е у македонско

13

До 5

преди 8 години

Преди 15 млрд. години още не е успял да снима! Муахаха

12

До 5

преди 8 години

Абе пич, кво ни философстваш глупости??? Естествено, че сега виждаме това, което ни носи светлината!!! Колкото светлинни години е разстоянието между нас и космическия обект преди толкова години виждаме сега какво се е случило там! Това не значи, че телескопа е мене!!! Ти ако можеш, ходи да донесеш по-прясна информация!

fallback