Снимка: архив Reuters
fallback

Изследванията на ДНК структурата намират приложения в много сфери от нашия живот – от това как са били устроени нашите предци, че до това да помагат за откриването на сериозни и редки болести много по-бързо от традиционните методи. Но знаете ли, че тя също може да ни каже кога някой ще загуби девствеността си?

Колкото и странно да звучи, изследователи от университета в Кеймбридж са намерили специфични генетични белези, които предразполагат хората да правят секс първи път по-рано от други.

ДНК на над 380 000 души е била подложена на тестове, които установяват, че в над 25% от случаите генетиката има водеща роля за това кога сексуалният акт ще бъде извършен за първи път.

Освен ДНК, има и други фактори, които са съществени. Учените откриват, че възрастта за достигане на полова зрялост е паднала с 6 години за периода 1880-1980 г. Основен виновник за това посочват промяната в хранителните навици и физическите размери на подрастващите през този период, както и въвеждането на изкуствени химикали в различни индустрии, които водят до хормонални смущения.

Гените на хората влияят и върху това кога би ви се родило първото дете, както и колко деца бихте имали, твърдят авторите на проучването. Те смятат и че ранната сексуална активност може да доведе и до доста проблеми.

"Вече показахме, че ранното навлизане в пубертета и по-ускореният растеж на децата се отразяват неблагоприятно на риска от болести на по-късен етап, но с новите резултати виждаме, че същите тези фактори могат да имат негативен ефект в много по-ранна възраст, включително твърде ранен полов акт и по-ниска степен на образованост", казва един от авторите д-р Кен Онг пред Digital Trends.

Онг и неговият екип се надяват техните резултати да помогнат за бъдеща превенция на деца в най-голям риск, които да могат да получават по-целенасочено образование и насоки за предотвратяване на рисково поведение, което може да им докара куп проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 години

от на писаното се разбира че това са предположения.

11

Анонимен

преди 8 години

А има ли ДНК тест, който да определя, дали човек ще има ужасен вкус към модата или не. Говоря за типа на снимката с коженото палто!

10

дървар

преди 8 години

Хелзингския Комитет или прякора на Говорит Масква сега ще ни обясни и кои са длъжни да обгрижват тази пасмина по генетични причини.

fallback