Снимка: Made in Space

НАСА приготвя изпращането на първия си търговски продукт на Международната космическа станция. Компанията за 3D принтиране Made in Space си партнира с НАСА, за да прати свой принтер на станцията, като полетът е насрочен за утре, съобщава TechCrunch.
 
Устройството носи името Additive Manufacturing Facility и потребители също ще могат да го ползват, за да принтират желанията си в космоса, срещу заплащане. 3D принтерът е специално проектиран да работи в условията на микрогравитация, като Made in Space ще може да го управлява дистанционно от щаба си в НАСА.
 
Спенсър Питман, ръководител на продуктовата стратегия на Made in Space, твърди, че вече са осигурили 20 плащащи клиенти. Сред тях са училища, които организират състезания, свързани с космоса, университети, които искат да принтират компоненти от свои медицински изследвания, както и компании, които ще принтират части за сателити и други космически обекти.
 
За първи път Made in Space демонстрира възможностите на 3D печата в безтегловна среда през 2011 г., използвайки симулациите на НАСА. Компанията изпраща прототип на AMF на борда на станцията през 2014 г., за да тества възможностите му. От тогава до сега подобрения са направени по отношение здравината и устойчивостта на принтираните обекти.
 
Основната причина на НАСА за това партньорство е цената на обектите. Цената на пращането на около половин килограм товар в космоса е около 10,000 долара, като Питман смята, че тази цена всъщност е много повече, тъй като не включва разходите по дългата процедура за сертифициране на пращаните части.
 
Имайки предвид че цената на материалите, които AMF използва, също не е особено ниска – между 6,000 и 30,000 долара според Питман, основният фактор може би е времето. Дори на НАСА и отнема около 6 месеца да прати хардуер на станцията, което може да е огромен проблем, ако член на Международната космическа станция спешно се нуждае от резервни части или инструменти.
 
3D принтирането на обекти на станцията ще е почти мигновено, тъй като няма нужда да се минава през бюрократичните процедури по сертифицирането – всички материали вече ще са ги минали и може веднага да се принтират нужните части.
 
Пращането на 3D принтера е планирано чрез полета на товарния кораб Cygnus, който ще бъде изстрелян към станцията утре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase