Снимка: Boston Dynamic

Alphabet, която обединява всички продукти и звена на Google, очевидно не е щастлива с Boston Dynamics - компанията, занимаваща се с роботика, която закупи, съобщава Bloomberg. Ръководителите на Alphabet не смятат, че Boston Dynamics ще може да генерира значителни приходи в следващите няколко години и се работи трудно с нея. Интерес за покупка биха имали Amazon или Toyota, за да подобрят производствените и складовите си операции.
 
Boston Dynamics е една от компаниите, които Google закупи през 2013 г. като част от стратегията за развитие на подразделението си за роботи Replicant. Сред произвежданите от нея роботи приличат на хора или на животни, като от тогава до сега публикува доста видеа в YouTube, показвайки потенциала им.
 
Идеята зад проекта Replicant беше Google да може възможно най-бързо да започне да доставя роботи за различни индустрии. Това така и не се случи тъй като след промените в двете звена в ръководните позиции, инженерите на Google и тези на Boston Dynamics имаха доста сблъсъци, което така и не доведе до нещо продуктивно, а само до напускане на главния архитект на роботите Анди Рубин.
 
Когато Рубин стартира проекта Replicant, от поделението се очакваше да пусне първия си продукт до 2020 г., но усилията бяха напразни след неговото напускане и постигането на тази амбиция изглеждаше все по-недостижимо. Bloomberg съобщи, че Boston Dynamics просто отказва да работи с други инженери на Google само, за да изкара някакви продукти в краткосрочен план, включително и "евтин робот с 4 ръце".
 

Google е огромна компания с десетки хиляди служители и тези търкания станаха очевидни, когато частни имейли са били публикувани във вътрешни форуми. Някой от Google, който очевидно не работи по проекта Replicant или за Boston Dynamics, праща тези мейли до Брад Стоун и Джак Кларк, журналистите от Bloomberg, които съобщиха новината.
 
"Определено има вълнение от технологичната преса по отношение на видеото, което Boston Dynamics пусна, но започваме да виждаме и доста негативни коментари, че роботът е ужасяващ и е готов да вземе работните места на хората," казва директора по комуникациите на Google Кортни Хоуна в един от частните имейли, пратени до Bloomberg. "Не искам да стартираме отделна медийна тема за това какво точно прави Boston Dynamics в Google. Няма да коментираме видеото и няма да отговаряме на въпросите, които се появяват".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase