Снимка: архив, Reuters
fallback

Съставка в корабните бои, които предпазват дъната на морските съдове от обрастване с миди и водорасли, нарушава секса на морските охлюви, като изменя хормоналния им баланс, съобщава Франс прес.

Агенцията цитира проучване на колумбийски учени, които открили вредното влияние на трибутилкалая върху тези видове. Той е съставна част от антиобрастващите бои и най-много вреди на женските екземпляри на Nucella lapillus.

Тези морски охлюви, които са хермафродити, получават силно стимулиране на хормона тестостерон, вследствие на въздействието на трибутилкалая. В този процес им израстват псевдо-пениси и надделява мъжката им същност, което пречи при репродукцията на вида. В същото време се спира развитието на женски полови органи при тези охлюви.

По същия начин опасните бои въздействат върху стридите и мидите. Те са забранени от 2013 година, но все още се използват върху колумбийски морски съдове, припомня агенцията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 години

Вие ме натъжихте.Таман бях почнал да пиша роман за Олювовата любов, ласки , чувства и Охлю-романтика, а вие трееееетаковахте нещата.Било боя нек'фа си...Друго си е охлюва да се е крацакал с шише виски, или да е изневерил с камила, например...

11

Анонимен

преди 8 години

АААА , трябва да си изключително *** и про.ст да се занимаваш с подобни проучвания . Нали именно с тази цел са създадени т. нар анти обрасващи бои , да тровят всяка гад ,която се опитва да се прилепи по дъното на плавателен съд

10

Анонимен

преди 8 години

Еко - откачалките пак избухнаха.Тези хора трябва да се изолират и да им се подиграваме всеки ден.

fallback