Снимка: Facebook

Можете ли да се концентрирате върху важните неща, които търсите и да не се разконцентрирате от страничните? Един тест твърди, че може да ви даде отговор на този въпрос.

Тестът е дело на университета "Джон Хопксинс" и показва как игнорирането на неважната информация може да е също толкова важно, колкото е търсенето на онова, което ви трябва, пише британският "Метро".

Дори и да се разсейвате от страничната информация, учените твърдят, че човешкият мозък може да се научи да игнорира, ако се тренира.

"Хората, които игнорират ненужната информация, подобряват способността си да намират по-лесно визуални обекти, стават по-критични, каквито са служителите на летищата, сканиращи багажа", обяснява Корбин Кънингам, водещият изследването учен.

При самият експеримент се дава картинката по-горе. Участниците в теста трябва да открият буквата Т, като знаят предварително, че не е в червено.

В началото било нужно доста време на участниците, за да открият буквата. Повторили теста, като им казали, че буквата Т не е синя, а после направили тест, в който буквата не е зелена. Установили, че времето за намиране на търсената буква намалява значително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase