Снимка: архив Reuters
fallback

Американската компания "Спейс-Екс" отложи с едно денонощие изстрелването на ракетата-носител "Фалкон-9", която трябваше да изведе в орбита комуникационен спътник на базираната в Люксембург фирма"Ес-и-ес", съобщи ТАСС, цитирайки официален представител на "Спейс-Екс".

Стартът бе планиран за 18:45 ч местно време снощи от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида. Сега се очаква нов стартов "прозорец" да се открие днес в 18:46 ч (23:46 по Гринуич), съобщава БТА. От "Спейс-Екс" не посочиха причината за отлагането на изстрелването, но отбелязаха, че не става дума за технически проблеми. Шансовете за благоприятни климатични условия за старта отначало се оценяваха от компанията на 60 процента.

В предстоящия пуск "Спейс-Екс" възнамерява за пореден път да направи опит за управлявано спускане на първата степен на ракетата върху гигантска морска платформа с цел тя да бъде използвана повторно. Така компанията значително ще намали цената на търговските изстрелвания. Предишни опити за запазването на първата степен върху морска платформа се оказаха неуспешни.

През юни 2015 година същият вид ракета "Фалкон-9", превозваща товар на НАСА, избухна преди още да е напуснала орбитата на земята. Този път от "Спейс-Екс" уверяват, че са взели предпазни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 13Верно ли са платили по 30 милиона долара двигател? Ако е така ти на какво основание твърдиш, че са ***? Ти си по-умен от американците или имаш по-добър двигател от руснаците?

9

Анонимен

преди 8 години

"...съобщи ТАСС, цитирайки официален представител на "Спейс-Екс"."А бе, Борянче, няма ли американски медии, та ми цитираш ТАСС?То бива излагация, бива... Значи ако ТАСС не съобщи за някакво събитие, то изобщо не се е случило. Така ли?

8

onz

преди 8 години

да бе цивилни полети. за тва руснаците краднаха технологии от германците, да може в космоса да лети който си поиска. вие кво очаквате, след петрола да се сринат тройно и цените на космическите "услуги"..некъде в мазетата на кремъл плаче един малък брежнев

fallback