Снимка: Reuters
fallback

Някои барабанисти свирят толкова бързо, че изглеждат сякаш имат три ръце. Барабанист, участвал в експеримент на Технологичния институт на щата Джорджия, наистина има три ръце. Третата е роботизирана "умна ръка", която се поставя на рамото, пише CNET.

"Третата ръка допринася за по-богато и по-креативно преживяване, позволявайки на човека да свири на много барабани едновременно с виртуозност, която иначе не би била възможна", казва ръководителят на проекта Джил Уийнбърг.

Създаването на функционираща роботизирана барабанистка ръка е било сериозно предизвикателство. Ръката не само трябва да поддържа ритъм - нещо, с което компютрите вече се справят отлично, но и да се движи между чинелите и барабаните и да прилага точното налягане при всеки удар.

Робо ръката следи изпълнението на човека и удря краш чинела или големия барабан в зависимост от това кой инструмент използва барабанистът. Устройството променя темпото в отговор на забавянето или забързването на човешкото изпълнение.

Вградени акселерометри и двигатели помагат на роботизираната ръка да поддържа ритъма. Създателите й са я програмирали, използвайки технология за разпознаване на движения. Благодарение на това движенията на робота приличат на тези на човек.

Уийнбърг смята, че технологията би могла да намери приложения в редица области, включително в медицината.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Mulyatun

преди 8 години

That's a wehtutlo-ghl-out answer to a challenging question

3

varg

преди 8 години

невероятно

2

Минко 47г. ерген

преди 8 години

Този като мен бе! Аз мастурбирам толкова бързо и злобно че отстрани изглежда че имам шест ръце и шест тела като агентите в Матрицата как избягваха КУРшумите. Класен съм.

fallback